Има ли довољно хране за све?

.

Данас више од 2,5 милијарде људи нема довољно хране  или пати од сталне глади.

Зашто влада глад?

Од глади најчешће страдају становници Јужне Америке, Азије и Африке.

У земљама где је пораст становништва веома велик, где има много деце коју треба хранити, људи напуштају села и одлазе у градове у потрази за послом. Тамо се по правилу настањују у сиромашним насељима, где живе у изузетно тешким условима. У Бангладешу (Азија) поплаве су редовна појава; у Сахелу (Африка) суша уништава све; те катастрофе само још више увећавају беду у сиромашним земљама. С друге стране, у земљама у којима се ради извоза гаји само једна пољопривредна култура (кафа, кикирики или шећерна трска), сељаци не могу да произведу и друге намирнице  неопходне за исхрану становништва.

Шта да се ради?

Земља може да нахрани све своје становнике. Кад се деси нека несрећа, онима који су настрадали сви помажу. Али, то је само привремено решење. Наводњавање, тј. довођење воде до исушених поља, као у Мароку, прављење терасастих  парцела, као у Андима, грађење нових рибњака, гајење култура у пластеницима… то су неки од начина да се дугорочније помогне сиромашним и неразвијеним областима.

Помоћ коју богате државе дају сиромашнима није довољна да задовољи потребе 2,5 милијарде људи. Много је важније да помоћ буде у виду пољопривредна технике и средстава који ће омогућити да се и у тим земљама произведе довољно хране за све. Такође, неопходно је обезбедити да и тамо сви могу живети од свог рада. Ако кафа и кикирики и даље буду више плаћени од других производа, чиме ће се хранити становништво тих земаља?

.

Преузето из:  Упознајем свет око себе – сликовна енциклопедија за децу;  LAROUSSE;

Повезано са лекцијом:  Организација рада у пољопривредној производњи

Погледај повезане чланке:  Светски дан хране

Advertisements

1 коментар (+додајте свој?)

  1. Berislav Blagojevic
    јун 06, 2012 @ 07:15:04

    Као и обично, све се некако неравномјерно распоређује и то је основни проблем. Други проблем је та тзв. помоћ. Сјећам се да сам читао текст о помоћи некој афричкој држави – послали су им неколико десетина хиљада пари обуће. И, када је обућа „потрошена“, људи су поново остали боси. А да су им помогли тако да формирају фабрику обуће… Слично се дешава и са храном.

    Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: