Пољопривреда

Пољоприведа је активност узгајања усева и гајења стоке на земљи, у циљу поизводње хране, пића, текстила и других призвода. Производи као што су храна, кожа, памук и гума потичу са фарми. Пољопривреда је активност која запошљава највише људи, скоро половину радно способног становништва. 

Порекло пољоприведе

Археолошки докази указују да је пољопривреда настала око 11 000 година  п.н.е. када су људи каменог доба почели да гаје   дивље животиње. Касније, око 7 000 године п.н.е. људи су схватили да ће расуто семе порасти и множити се, дајући храну за њих и њихове животиње. Први усеви су вероватно били жито и јечам који су обрађивани једноставним мотикама и штаповима.

Пољопривредне револуције

Отада су се догодили драматични развоји у пољопривреди. Наводњавање усева у Месопотамији 4 000 година п.н.е и плуг који су вукли волови, пронађен око 3 000 година п.н.е. су омогућили обраду и тежих земљишта. Од 15.века су у Европу и Азију из Америке пренети кромпир, парадајз, ћурке, чили и кукуруз. Нова опрема као што је Џетро Тулова (Jethro Tull) сејалица (1700), машина за одвајање семенки од памука Елаје Витнија (Eli Whitny, 1793) и трактори на парни погон (средином 1800-тих) су пољопривредне послове учинили мање напорним.

Двадесети век

Током 70-тих година двадесетог века, Зелена револуција заснована на вештачки побољшаним усевима и вештачким ђубривима повећала је произвоњу хране у сиромашнијим земљама. У развијеним земљама, нове машине и гајење стоке на механизованим фармама су такође повећали производњу.

 

 

Преузето из:  Велика енциклопедија света, ИТП ЗМАЈ,  Нови Сад, 2002. године

 

Повезано са лекцијом:  Организација рада у пољопривредној производњи

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: