Храна

Све намирнице које су извор хранљивих материја за организам представљају храну. Без ње ништа не може да живи. Храна коју једемо потиче од биљака и животиња.

Модерна исхрана садржи пуно различитих намирница. Неке, попут воћа и поврћа, једу се у истом стању у којем су и расле. Друге, попут хлеба и пљескавица, представљају прерађену храну, што значи када стигну на наш сто изгледају другачије од основних састојака који су искоришћени за њихову припрему.

Први земљорадници

До пре 10 000 година људи су били ловци и сакупљачи, па су велики део времена проводили ловећи животиње или сакупљајући воће и поврће за храну. Онда, око 8 000.године п.н.е., људи у плодним деловима света почињу да гаје усеве и припитомљавају животиње попут говеда, оваца и живине због млека, меса и јаја.

Различити начини исхране

Месо и млечни производи су главна компонента исхране у развијеним земљама; међутим, неки људи на Далеком истоку су игубили способност да варе млечне производе, јер они никада нису били део њихове исхране. У тропским земљама, људи једу углавном пиринач, хасаву, кромпир и врло мало поврћа, док се у медитеранским земљама обично узима пуно разних врста воћа и поврћа.

Количина хране у свету

Мада постоји више него довољно хране за целу популацију света, она не стиже увек до оних којима је потребна. Једна од 10 особа нема довољно хране, сваке године око 40 милиона људи умире од глади – већина љих у сиромашним земљама у развоју. У развијеним земљама људи једу 30 до 40% више хране него што им је потребно, а то може да изазове читав низ здравствених проблема.

Прерада хране

Људи прерађују храну кувањем од када су открили ватру. Данас постоји много разлочитих начина за прераду хране, попут млевења, замрзавања, конзервирања и загревања на високим температурама. Неке врсте хране, попут кромпира и пшенице, лакше се варе након прерађивања. Тиме се спречава и труљење хране, током којих се развијају штетни микроби. Третман топлотом убија микробе, а хлађење и замрзабање своди њихов раст на безбедан ниво.

Адитиви

Материје познате као адитиви обично се додају храни током прераде. Неки, попут витамина и минерала који се додају хлебу и цереалијама, побољшавају хранљивост материја. Други адитиви обухватају средства за конзервирање која се додају храни да би се спречило труљење, као и боје попут природног пигмента цвекле.

Безбедна храна

Око 6% популације сваке године има проблема са тровањем храном, обично због хране која је заражена штетним бактеријама, као што су Е коли (E coli) или салмонела (salmonella). Припремање хране на хигијенски начин умањује ризик тровањем храном. Намирнице попут меса, рибе, млека и јаја треба загрејати и добро кувати да би се убиле опасне бактерије.

Религија и култура

Храна коју људи једу често зависи од њихове културе и религије. На пример, неки Јевреји узимају храну кошер, због религијских закона попут правила да се одвојено кувају и једу месо и млечни производи. У хиндуистичкој религији се верује да свако живо биће има душу, па се често избегава исхрана животињским месом. Многи вегетаријанци верују да животиње не треба убијати да би их људи јели.

Главне врсте хране

Наша храна потиче из многих различитих извора, како биљних тако и животињских. Главна врста хране која се добија из биљака јесу зрневље, воће и поврће. Производи од зрна или цереалије, попут пиринча или хлеба, представљају основу људске исхране већ хиљадама година. Храна животињског порекла обухвата месо, јаја и млечне производе. Њихова производња кошта више него производња хране биљног порекла.

Преузето из:  Велика енциклопедија света, ИТП ЗМАЈ,  Нови Сад, 2002. године

Повезано са лекцијом:  Организација рада у пољопривредној производњи

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: