Усеви

Усеви су биљке које људи гаје на њивама да би обезбедили храну као што је пшеница и кромпир, или друге потребне материјале, као што су памук и лан.

Врста усева коју ратари гаје зависи од климе тог подручја, типа и квалитета земљишта и захтева на тржишту. У земљама у развоју, поготово у тропским регионима, људи гаје усеве тек да задовоље сопствене потребе. У развијеним земљама, људи гаје велике количине усева, тако да могу да их продају. Овакав начин се зове индустријска производња, или интензивна пољопривреда.

Основне житарице

Најважнији прехрамбени усеви су житарице – пространа житна поља су засејана да би се добило семе, или зрневље. Житарице као што су пшеница, пиринач, кукуруз, зоб, шећерна трска и просо прекривају око три четвртине обрадивих површина у свету. Пшеница је највише коришћена житарица, са производњом од око 590 милиона тона годишње, углавном за људску исхрану, али и храну за домаће животиње. Пиринач је главни састојак исхране преко половине светског становништва, посебно у Азији.

Од корења до плодова

Значајан извор хране су и кртоласти усеви – биљке са јестивим меснатим кореном. Кромпир је најважнији кртоласти усев у Европи, а јам и маниока су главни ратарски производ у многим деловима Африке. Памук и лан се гаје због својих влакнастих цветова, који се користе за произвидњу памучних и ланених тканина. Међу осталим важним културама су чај и дуван, који се гаје због листова, те воће као банане и јабуке.

Дивљи преци

Сви усеви потичу од дивљих биљака, које су кроз дуг временски период узгајане да дају већи и бољи род, на земљишту и у климату различитом од оног у њиховој постојбини. Неки усеви су се толико променили, да је тешко одредити од које дивље биљке потичу. Како је величина обрадивих површина и количина усева расла, употреба вештачких ђубрива, инсектицида и фундицида (хемијска средства за заштиту од инсеката, болести и паразита), такође се повећавала.

Преузето из:  Велика енциклопедија света, ИТП ЗМАЈ,  Нови Сад, 2002. године.

Повезано са лекцијом:  Организација рада у пољопривредној производњи

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: