Рибарство

Рибарство је организовани посао хватања или гајења риба и шкољки за исхрану, у морима, рекама или језерима.

Риболов је једна од најзначајнијих идустријских грана на свету. Око 100 милиона тона рибе се ухвати сваке године. Највише лове Јапан, САД, Кина, Норвешка, Индија, Чиле и земље бившег СССР-а. Људи лове рибу од праисторије, али комерцијални риболов је почео тек у 17. веку.

Области за риболов

Океани су огромни, али већина рибе се хвата у добро познатим риболовним областима око 100 км удаљеним од копна, у плитким водама близу континента. Постоје области богате рибом дуж источне обале Канаде, близу Исланда и око Јапана. Рибе долазе у ове области привучене великим количинама планктона којим се хране.

Врсте рибе

Две врсте рибе се хватају у мору: површинске и дубинске. Прве у које спадају харинге, лосос, туна и сардине, живе близу морске површине. Дубинске рибе које укључују разне врсте бакалара и ослића, живе близу морског дна. Рибари примењују различите врсте лова и мрежа за хватање ове две врсте риба. Данас је висина услова одређене врсте рибе ограничена међународним договорима. Ово стога што су неке врсте риба превише ловљене и прети им изумирање.

Гајење рибе

Узгој и произвидња риба се врши и у рибњацима и подводним кавезима. Гаје се рибе и шкољке, укључујући шарана, лососа, пастрмку, дагње и разне врсте шкољки. Гајење рибе је један од начина да се повећа улов а да се не хвата превише слободне рибе. Данас једна десетина продате рибе долази са ових рибњака.

 

 

Преузето из:  Велика енциклопедија света, ИТП ЗМАЈ,  Нови Сад, 2002. године.

 

Повезано са лекцијом:  Организација рада у пољопривредној производњи

 

Advertisements

1 коментар (+додајте свој?)

  1. Berislav Blagojevic
    јун 12, 2012 @ 06:49:47

    Препоручићу текст надлежнима, јер су се ових дана сви раскукали да, када Хрватска уђе у ЕУ нећемо тамо ништа моћи да извеземо осим (гле ироније) – рибе 🙂

    Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: