Алати Web 2.0

Web 2.0 је тренд у Интернет технологији базиран  на томе да се корисницима омогућава заједничко деловање у креирању садржаја веба. Посетиоци више нису публика, пуки и пасивни примаоци информација, већ учествују у њиховом стварању, допуњавању, модификовању и преношењу. Омогућена је интерактивна двосмерна комуникација између корисника и рачунара, те корисника и других корисника, чиме корисник од пасивног постаје активни учесник.

Web 2.0 има много својих сервиса од којих је већина бесплатна и доступна корисницима. Најпознатији су:

Блог – или веблог чини низ хронолошки организованих уноса текста, који се приказују на веб-страницама (углавном су уноси сортирани од најновијих ка старијим), путем аутоматизованог софтвера који омогућује веома једноставно креирање и вођење блога. Типови уноса могу варирати не само по својој теми и обиму већ и по формату. Тако постоји велики број веблогова чији су уноси у текстуалном формату (попут вести, белешке, расправе…). Блогове може писати било ко.

Форум –  је веб апликација за провођење дискусија између његових чланова. Сваки форум има своја правила о кориштењу. Познати су под називима веб или интернет форуми, дискусиони форуми, дискусионе групе или једноставно форум.  Многи форуми омогућавају нерегистрованим или анонимним посетиоцима читање дискусија, али за активно учествовање потребна је регистрација.

Википедија –   је пројекат енциклопедије слободног садржаја на Интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера, чланке на Википедији може мењати свако са приступом Интернету. Пројекат је направљен 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали експерти. Сада њоме руководи непрофитна Задужбина Викимедија. Википедија има више од 14 милиона чланака на 271 језика.

Podcast –  је дигитална датотека која садржи аудио или аудио-видео запис који се дистрибуира путем Интернета користећи РСС технологију. Изворни назив podcast је сложеница речи POD (Personal On Demand) и енглеске речи broadcast (emitovanje). Иако су на почетку поткасти били искључиво аудио датотеке, најчешће у mp3 формату, данас се за поткаст углавном сматрају видео-садржаји.

RSSје породица веб формата који се користе за објављивање садржаја интернет страница које се често мењају, као што су новински наслови. Такође, може садржати и слике, аудио и видео садржаје и друге типове датотека. RSS документе може читати програм који се назива RSS читач или агрегатор довода. Корисник се помоћу таквог програма може претплатити на садржаје са више различитих довода и сајтова.

Друштвена Мрежа – је врста интернетског сервиса, који се најчешће јавља у облику платформе, прозора или веб-странице.  То је интернетски простор, који служи за међусобно повезивање корисника. Данас постоје стотине оваквих сервиса, а међу најпознатијима су: Facebook и Twitter.

Приредио:  Немања Накомчић 8-2

Повезано са лекцијом:  World Wide Web (WWW)

 

Извор: http://sr.wikipedia.org

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: