Енергетика

.

Појам и значај енергије

Данас се свет не може замислити без употребе енергије. Цео наш систем зависи од ње: кретање, комуникација, пољопривреда, грејање и све остало.

Током свог развоја човек је употребљавао различите изворе енергије. Прво је користио енергију ватре, а дрво је било главно гориво. У то време ловио је луком и стрелом и при том користио сопствену енергију – енергију мишића. Своју енергију, осим у лову, примењивао је и при обради земље. Почео је да наводњава обрадиве површине, а енергију воде користио је и за рад млинова и млевење жита. Уз помоћ енергије ветра људи су могли да плове морима и рекама, а ветар је покретао и ветрењаче. За сву енергију која постоји на Земљи, може се рећи да је трансформисанаенергија Сунца.

Енергија се јавља у неколико облика: као потенцијална (мировање), кинетичка (кретање), електрична (електрична енергија), електромагнетна (радио-таласи), топлотна (геотермални извор).

Енергија је способност тела да врши рад. Енергија се не може створити нити уништити, она само може прелазити из једног облика у други.

Извори енергије

У природи постоје различити облици енергије. У зависности од тога да ли их има довољно, то јест да ли се могу обнављати или не, извори енергије се деле на:

 • необновљиве – угаљ, нафта и гас;
 • обновљиве – Сунчева (соларна) енергија, енергија воде, енергија ветра;
 • алтернативне – енергија биомасе, геотермална енергија, енергија таласа, плиме и осеке.

 

Необновљиви извори енергије

Необновљиви извори енергије су они извори који се не могу обновити у кратком временском периоду. То су угаљ, нафта и гас.  Ови извори се називају и фосилним горивима јер су настали од остатака биљака и животиња које су живеле пре више милиона година. Резерве ових извора енергије се полако смањују зато што се пуно користе, а за њихов настанак је потребан дуг временски период.

Највећа мана необновљивих извора енергије је то што сагоревањем у ваздух испуштају угљен-диоксид и тако загађују животну средину.

Обновљиви извори енергије

Обновљиви извори енергије су они извори који се стално обнављају и њихове резерве се не смањују. То су енергије Сунца, воде и ветра.  Нажалост, човек не користи довољно ове изворе енергије.

Сунце је највећи произвођач енергије. Оно зрачи топлотну енергију и светлост коју човек свакодневно користи. Енергија сунца омогућава опстанак живог света на планети, обнављање енергије ветра и воде, настанак угља и нафте и др. Сунчева енергија може да се искористи за загревање кућа али и за производњу електричне енергије.

Енергија Сунца се најчешће прикупља помоћу различитих апарата и справа. Соларне плоче су плоче које упијају Сунчеве зраке и служе за загревање воде и просторија. Оне се најчешће налазе на крововима кућа и зграда. Кроз застакљени рам пролазе цеви напуњене водом које су повезане са радијаторима и санитарним урећајима. Загрејана вода кружи кроз цеви и тако загрева просторију и користи се и као топла вода за санитарне уређаје.

Вода је стотинама година коришћена за покретање воденичког камена и за млевење жита. Данас се та иста енергија воде уместо за млевење жита употребљава за производњу електричне енергије. Постројења у којима се енергија воде претвара у електричну енергију називају се хидроелектране.

Хидроелектране се граде на брзим брдским рекама или се формирају велика акумулациона језера на равничарским рекама.

Ветар су   људи  користили у прошлости  за покретање бродова на рекама и морима. Касније су направљени млинови за млевење пшенице и другог зрневља. Ти млинови су имали лопатице које су изгледале као велика округла весла. Много векова касније Холанђани су побољшали основну конструкцију ветрењача уводећи крила у облику елисе и користећи на њима затегнуто платно. Они су користили ветрењаче за млевење жита и за испумпавање воде са мочварног земљишта. Данас, ветар се користи за производњу електричне струје. Електране на погон ветра зову се аеро-електране. Места на којима се налази више аеро-електрана називају се фарме ветрова.

Алтернативни извори енергије

Алтернативни извори енергије су они извори који се могу више пута употребити и релативно брзо се обнављају. То су геотермална енергија и биомаса.

Геотермална енергија је енергија из дубине земље која може бити у облику воде или водене паре. Она се користи за купање и лечење у бањама, али се може претворити и у електричну енергију.

Биомаса представља отпатке биљака и животиња који се могу користити као гориво. Биомаса биљног порекла је слама, лишће, стабљике од сунцокрета и шумски отпад, а животињског течни стајњак. Биомаса се користи за грејање, производњу електричне енергије и биогорива.

Трансформација и штедња енергије

Трансформација енергије је процес претварања енергије из једног облика у други. Овај процес се дешава све време. Кад људи конзумирају храну, тело користи хемијску енергију у облику хране и претвара је у механичку или топлотну енергију. Мотор у аутомобилу претвара хемијску енергију гаса и кисеоника у механичку енергију кретања, а сијалица мења електричну енергију у светлосну. Ветрењаче користе енергију ветра, претварају је у механичку енергију, која се затим трансформише у електричну енергију.

Штедња енергије

Уштедом енергије помажете да се сачувају природни ресурси као што су гас, нафта и вода. Ако паметно користите енергију, смањићете количину загађујућих материја у ваздуху и води.

Ево неколико поступака које и сами можете да примените и на тај начин уштедите енергију:

 • током дана користите сунчеву светлост за осветљење уместо да укључујете сијалице;
 • гасите светло у просторијама кад у њима нема никога;
 • користите уређаје с мањим утрошком енергије;
 • искључујте кућне апарате из струје кад не раде;
 • користите штедљиве сијалице;
 • постављајте изолацију на куће и зграде;
 • садите дрвеће и жбуње.

.

2 коментара (+додајте свој?)

 1. Vanja
  мар 20, 2012 @ 13:36:25

  :))

  Одговор

 2. petak
  мај 16, 2016 @ 09:04:02

  fantasticno

  Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: