Историјат рачунара

.

 Сва открића до којих је дошао човек имала су исту сврху, да олакшају и убрзају обављање послова у свим областима рада. Људи су одувек рачунали и бројали, али рачунање је постало наричито важно кад су почели да продају и купују робу. Прво су људи као олакшицу при рачунању користили прсте, каменчиће, шкољке и друге предмете који су им били доступни. На развој рачунарске технике утицали су многи догађаји и открића.

Рачунар није направио само један човек. У изради рачунара, каквог ми данас познајемо учествовало је много људи, од давнина па до данас.

Абакус

Прва позната справа за рачунање код старих Римљана, Грка, Египћана и Кинеза  био је абакус. Користио се за основне операције рачунања (сабирање, одузимање, множење и дељење).

 Абакус
Паскалина 

Рачунарска машина Блеза Паскала је могла да сабира и одузима унете бројеве и названа је Паскалина.
Механизам машине је заснован на зупчаницима. 

 Паскалина
Бјебиџова диференцна машина

Чарлс Бебиџ, eнглeски мaтeмaтичaр, дao je вeлики дoпринoс рaзвojу мeхaничких направа зa рaчунaњe. Oн je функциje машине пoдeлиo у три дeлa: спрeмaњe, oбрaдa и кoнтрoлa.

 Бејбиџова диференцијална машина
Рачунар Колос

Проналаском електричне енергије развили су се и први електронски уређаји. Први електронски рачунар направљен је у Великој Британији за време Другог светског рата а звао се „Колос”. Кoришћен је зa дeшифрoвaњe пoвeрљивих нeмaчких пoрукa које су писане уз помоћ машине „енигма”.

 Колос
ENIAC

Први дигитални електронски рачунар који је могао да решава велики број рачунарских проблема био је ENIAC. Пуштен је у рад 1946. године, а био је дугачак 30 m и тежак 27 тона. 

 ENIAC
Велики напредак је остварен када се прешло на електричну енергију (први електрични рачунар ENIAC). Од тада се развој рачунарске технике веома убрзао и  појавило се неколико генерација рачунара. 

.

За оне који желе да знају више:  Историја развоја рачунара.

.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: