Оперативни систем Windows

.

Када укључимо рачунар почиње подизање оперативног система.  Оно што се прикаже на екрану по завршетку подизања оперативног система зове се радна површина (desktop).

Радна површина:

Радна површина

На радној површини прво се види позадина (background), иконице и линија послова (task bar). Позадина може бити једнобојна или нека фотографију коју сами одаберете.

Иконице су сличице које се могу налазити на радној површини. Оне представљају пречицу за неки програм, фасциклу или датотеку. Покретање програма вршите тако што левим тастером миша два пута кликнете на иконицу.

Ако желите да направите нову фасциклу (folder) на радној површини, потребно је да притиснете десним дугметом миша у празно поље на екрану. Овим потезом сте отворили помоћни мени где изаберете New (ново) а затим Folder. Покретање програма и отварање фасцикла радите тако што левим тастером миша два пута кликнете на иконицу.

Линија задатака (taskbar) обично је смештена дуж доње ивице екрана и садржи минијатурне слике тренутно отворених програма. На левој страни линије налази се дугме Start и зона у којој се смештају пречице често коришћених програма. На десној страни је смештена системска зона (system tray), у којој су часовник и иконе програма који се извршавају у позадини (то су сви програми који имају дозволу да се покрену заједно са оперативним системом, нпр. антивирус програм).

.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: