Цртање помоћу рачунара – MS Paint

.

У програму за цртање MS Paint научићете основне елементе програма, како да креирате једноставан цртеж, да снимите изглед екрана као посебну слику и да мењате димензије слика.

Покретање програма MS Paint

преко менија:

Start → Programs → Accessories  → Paint

или преко пречице:

иконица

Изглед прозора:

Изглед прозора

Палета са бојама

У палети са бојама, боје можете бирати и левим и десним тастером, као што касније можете цртати облике и линије уз притиснут леви или десни тастер. Поред палете са бојама, налазе се два издвојена квадрата. Боју за горњи квадрат бирате када у палети боја кликнете на жељену боју левим тастером миша. Боју за доњи квадрат бирате када у палети боја кликнете на жељену боју десним тастером миша. Објекти које цртате биће обојени једном од те две боје.

Алатка – кантица са бојом

Ова алатка се користи за бојење већих површина. Површина се може обојити и левим и десним тастером. Најпре се изаберу боје којима ће се радити, а затим се по избору ове алатке кликне на:

  • леви тастер – ако треба папир или површину обојити бојом из горњег квадрата,
  • десни тастер – ако треба папир или површину обојити бојом из доњег квадрата.

Ова алатка нема нека друга подешавања, нема додатне опције.

Алатка – оловка  

Алатка оловка се користи за цртање слободном руком. Објекат цртате тако што повлачите миша уз притиснут леви или десни тастер. Ако цртате помоћу левог тастера миша линија ће се цртати бојом из горњег квадрата, а ако цртате помоћу десног тастера, линија се црта бојом доњег квадрата. Ова алатка нема нека додатна подешавања или опције.

 Алатка – гумица

Ова алатка се користи за брисање делова цртежа. Величине гумице бирате испод палете са алатима. Напомена: код коришћења гумице треба водити рачуна која је боја у доњем квадрату (поред палете са бојама). Ако се та боја разликује од боје папира онда ће се видети траг гумице – испод избрисаног дела није боја папира, већ боја из доњег квадрата.

Алатка – пипета

Ова алатка се користи за узимање узорка боје са цртежа. Пипетом кликнути на цртеж на боју која вам треба. Одмах после клика, та ће боја бити одабрана у горњем квадрату и можете је одмах користити. Ова алатка такође нема нека додатна подешавања или опције.

Алатка – четка

Алатка четка се користи за цртање слободном руком. Може цртати и левим и десним тастером миша (левим – боја линије боја у горњем квадрату, а десним – боја линије боја у доњем квадрату). По избору ове алатке испод кутије са алаткама се појављују додатне опције где можете да бирате облик (округла, четвртаста или коса) и величину четке.

Алатка – правоугаоник

Користи за цртање правоугаоника и квадрата. Правоугаоник се црта тако што се најпре одабере један од типова правоугаоника:

  • тип – правоугаоник који има само оквирну линију
  • тип – правоугаоник који има и оквирну линију и унутрашњост
  • тип – правоугаоник који има само унутрашњост.

Дебљина оквирне линије правоугаоника бира се пре цртања правоугаоника на алатки права линија, а затим се црта правоугаоник једним од два тастера миша. Све ово важи и за квадрат, само да би нацртани четвороугао био квадрат, док се црта мора да се држи притиснут тастер Shift. Када се заврши цртање, прво се пусти тастер на мишу, па тек онда тастер Shift.

Алатка – спреј

Алатка спреј симулира спреј – распршује боју на папир. После избора ове алатке у палети са алаткама, појављују се три начина рада спреја – густина. Када одредите густину спреја, онда можете слободно “прскати” по папиру и левим и десним тастером.

Алатка – елипса

Алатка елипса служи за цртање елипсе и круга. Користи се као  алатка правоугаоник. За цртање елипсе користи се сама алатка, а за цртање круга користи се ова алатка у комбинацији са тастером Shift.

Алатке – права и крива линија

Алатка за цртање правих линија користи се тако што се најпре у делу подтипова одабере дебљина линије, а затим се праве линије цртају тако што се кликне на почетак линије и повлачи се миш уз притиснут леви или десни тастер до краја линије. Да бисте нацртали криву линију помоћу ове алатке треба да најпре нацртате праву линију, а затим да је деформишете тако што кликнете на њу и повлачите је у смеру ком желите. Обе алатке имају у делу за опције понуђене различите дебљине линија.

Снимање слике:

  1. Леви клик на опцију File
  2. Левим кликом бирамо опцију Save
  3. У пољу Save in: одаберемо фолдер где ћемо сачувати слику
  4. У пољу File name:  пишемо име слике
  5. У пољу Save as type: бирамо тип слике
  6. Кликнути на тастер Save

Сада се име ваше слике види  на насловној линији прозора.

 

Отварање новог документа

Када завршите са цртањем једног цртежа  и  желите да кренете из почетка,  радитe следећe:

кликнете на мени File па опцију Nеw 

.

Литература:        www.visokaskola.edu.rs/

.

Погледај и уради овај  задатак:     Вежба – Цртање у Paint-u

.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: