Начин обраде материјала

.

Обрада материјала представља промену облика, димензија или својства материјала ради даље употребе. Материјал се може обрадити на два начина: скидањем струготине (тестерисање, турпијање) и без скидања струготине (савијање, лепљење или спајање).

Aлати су помагала уз помоћ којих се могу обављати различити послови. Алат код кога су оштрице у облику клина (маказе, секира, тестера, турпија, нож, маказе) приликом обраде продире у материјал и одваја део материјала, а ти комади материјала се називају струготине. Ове алате не можемо да користимо без макар једне полуге.

Испитивање материјала

Без материјала и алата не можемо направити ни један предмет. Потребно је знати шта се може направити од неког материјал, како то урадити и за које време. Да бисмо све то постигли морамо познавати одређена својства материјала.

Постоји велики број различитих својстава материјала, али сви се могу сврстати у четири групе:

    • физичка својства (спољашњи изглед, сјај, боја, проводљивост топлоте, проводљивост звука и сл.);
    • механичка својства (тврдоћа, чврстоћа, еластичност, пластичност и сл) – ова својства показују како се материјал понаша под неким оптерећењем);
    • хемијска својства (понашање материјала под хемијским утицајем);
    • технолошка својства материјала (да ли се неки материјал лако или тешко обрађује).

Нека од ових својстава испитиваћемо на часу (уџбеник: стр. 64.).

Припрема за обраду

Припрема за обраду материјала обухвата: мерење и обележавање, сечење, брушење, урезивање, турпијање и равнање.

Мерење, контрола и обележавање обављају се помоћу одговарајућег прибора, који се састоји од: оловке, лењира, троугаоника, метра, угломера, шестара и др.

Алати за обраду материјала

Алати који се користе за резање дрвета су тестере –  ручне и електричне машине.

Алати који се користе за сечење папира, коже и тканине су разни ножеви, скалпели, маказе.

За  обраду отвора или рупa користити се алат и машине за бушење: сврдло или бушилица с бургијама. Приликом бушење је важно да радни предмет буде добро причвршћен.

Длето се користи за прављење удубљења, израду дубореза или прореза.

Равнање спада у завршну обраду материјала. Могу се обрађивати равне површине, ивице, заобљења и жлебови. Под равнањем се подразумева турпијање, брушење и рендисање. Може бити грубо (рендање) и фино (турпијање и брушење). Предмет који се обрађује увек треба добро стегнути да се не би померао. Према намени разликују се алати за обраду метала и дрвета. Алати за равњање су: турпије,  брусни папир – шмиргла  и ренде (блања).

Спајање и заштита материјала

Често се дешава да нешто не можемо да направите из једног дела, него морамо из више делова. Спајање материјала можемо извршити на више начина, у зависности од врсте материјала и намене: помоћу лепка , ексера, завртњима, помоћу жлебова, помоћу дрвених чепова, топлоте, хефтањем, шивењем, лемљењем, заваривањем и др. Један од најчешћих начина је спајање помоћу лепка (лепљење). Различити материјали захтевају и различите врсте лепка.

При спајању се користе помоћни алати и прибор као што су чекић, разне врсте клешта стеге и сл. Стега служи да се материјал причврсти приликом обраде.

Заштита материјала врши се помоћу разних боја и лакова. Када направимо неки модел или макету, можемо их обојити или излакирати помоћу четке или прскалице која ради под притиском.

Презентација са часа:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: