Рециклажа и заштита животне средине

.

Рециклажа је процес прераде већ употребљене материје ради њеног даљег коришћења. Овај процес чини сакупљање, издвајање, прерада и израда нових производа од већ коришћених материјала.

Важно је да се отпад раздвоји према врстама материјала. Многе отпадне материје могу се поново искористити ако се правилно разврстају при сакупљању и након тога прераде. Процес рециклаже почиње разврставањем отпада у посебне контејнере за папир, стакло, пластичну масу и друго. Може се рециклирати: стакло, папир, картон, алуминијум, гвожђе, пластика, керамика…

Рециклажом старог материјала се штити животна средина, смањује отпад и штеде природни ресурси.

Постоје материјали који се не могу рециклирати на уобичајени начин. У ову групу отпада спадају електрични и електронски отпад (батерије, кућни апарати, мобилни телефони, монитори, тв-пријемници и слично). Ова врста отпада сматра се опасним и не може се мешати са другим врстама отпада. Потребно их је прво расклопити, а затим раздвојити на материјале који се могу рециклирати и оне који не могу. Из тих разлога прикупљањем електронског отпада баве се специјализоване фабрике. Лекови са истеклим роком трајања треба  да одлажете у посебне посуде које се налазе у апотекама и болницама. Тај отпад се затим одвози на посебна места где се складишти и уништава.

Колико је времена потребно да природа сама рециклира неке производе?

  • Гума за жвакање – два месеца.
  •  Лименка – 100 година.
  •  Пластична боца – 450 година.
  •  Пластична кеса – од 10 до 1.000 година.
  •  Стаклена флаша – вероватно се никад не може разложити у природи.

Рециклажне ознаке

Рециклажне ознаке се налазе на производима који се могу рециклирати. На ОВОМ ЛИНКУ  погледајте детаљно које су то ознаке. Обратите пажњу на текст исписан црвеном бојом.

Заштита животне средине

Стање животне средине у свету и код нас веома је забрињавајуће. Многи производи су олакшали човеку живот, међутим, довели су и до великог загађења животне средине. Развој науке, индустрије, саобраћаја, као и већа производња хране, условили су промене физичких, хемијских и биолошких својстава ваздуха, воде, земљишта, хране и свега осталог што се налази у нашем окружењу и чини његов саставни део. Загађивање се мора зауставити или макар свести на конролисану меру. Већ сада се низ обољења доводи у везу са загађењем животне средине. Да би се животна средина заштитила, сви ми заједно морамо да улажемо много више труда него до сада.

.

1 коментар (+додајте свој?)

 1. Повратна веза: Рециклажа и заштита животне средине | ЗНАЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ ИМАЊЕ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: