Енергетика

Енергетика у грађевинарству

.

Приликом пројектовања грађевинских објеката посебно се води рачуна о топлотној енергији. У становима је потребна одређена температура зими и лети. То значи да је потребно смањити спољне утицаје на температуру у стамбеним објектима.

Велики део произведене енергије троши се у домаћинствима за загревање стамбеног простора и за загревање воде.

Топлота се у просторијама расипа на разне начине, и то је губитак енергије. Топлотни губици у стамбеним објектима су кроз: кров, прозоре, зидове, подрум и прозрачивање.

Због тога је топлотна изолација важан фактор приликом градње објекта.

Топлотна изолација код грађевинских објеката може се примењивати у свим фазама градње: приликом изградње објекта, приликом завршетка грубих радова, а  и код старих зграда. Изоловати се могу зидови, кров, под и прозори.

Изолација зидова изводи се приликом изградње стављањем изолационог материјала (минералне вуне, ПВЦ фолије, стаклене вуне, перлита, стиропора) између опека и блокова. Готови зидови се могу накнадно изоловати са спољашње или унутрашње стране.

Изолација крова и тавана може се извршити на два начина: постављањем изолације између рогова  крова или непосредно на конструкцију таванице. На рогове се поставља ПВЦ фолија, затим минерална вуна или стиропор, ПВЦ фолија и на крају дрвене или гипсане плоче. Слој изолатора који се поставља на таванску плочу може се заштитити танким слојем  цементне кошуљице.

Изолацијом  пода постиже се заштита од хладноће и смањују се топлотни губици. За то се користи минерална вуна или стиропор чија се горња страна заштићује цементном кошуљицом. На цементну кошуљицу се поставља подна облога, паркет или патос. Између минералне вуне и бетонске плоче поставља се хидроизолација.

Изолација прозора постиже се уградњом специјалног вакумираног изопан стакла. Губици се могу отклонити додавањем самолепљивих трака по обиму прозорских крила.

Положај зграде је један од важних чинилаца који утичу на штедњу енергије. Од оријентације у односу на стране света зависи колико ћe просторије у току дана бити осунчане. Пошто осунчање није подједнако потребно свим просторијама, оријентацијом и постављањем зграде мора се обезбедити да најповољније и најдуже продирање Сунчевих зрака буде у просторијама за боравак и спавање. Споредним просторијама ћe бити довољно и мало сунца у рано јутро или касно поподне.

Домаћи задатак:  шта  свакодневно можемо предузети како би уштедели енергију

.

Погледај филм о енергетској ефикасности:

.

.

5 коментара (+додајте свој?)

 1. dragan
  апр 01, 2012 @ 10:15:25

  prepisao sam razredna samo da znate

  Одговор

  • cicakslavka
   апр 01, 2012 @ 10:31:57

   Одлично Драгане! 🙂 А сад прочитај мере штедње енергије и почни да их примењујеш у својој кући. На часу ћеш ми испричати шта си предузео по питању штедње енергије.

   Одговор

 2. Mihajlo
  јан 16, 2015 @ 16:21:00

  Nisam iz vase skole ali mi je ovaj sajt jako pomogao sto se tice gradiva. Hvala puno

  Одговор

 3. sestak
  феб 01, 2015 @ 09:56:17

  Slazem se sa Mihajlom

  Одговор

 4. wofty
  мар 02, 2015 @ 20:36:24

  Ovaj sajt mi je jako pomogao oko gradiva…Moj nastavnik Aleksandar je isto pomogao.

  Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: