Техничка документација

.

Техничку  документацију  израђују архитекте  у пројектном бироу и садржи прилоге и приказе свих потребних основа, пресека, детаља објекта и текстуални опис радова, као и пратећа правна документа. Представља скуп свих стручно изграђених цртежа, прорачуна, описа и плана изградње објекта. Техничку документацију чине: идејни пројекат, главни пројекат и извођачки пројекат.  Цртежи који улазе у састав пројекта су: урбанистички план, ситуациони план шире околине и ситуациони план градилишта.

Урбанистички план се бави планирањем насеља и градова. У њему се уцртани сви изграђени, али и неизграђени објекти, који су предвиђени за градњу. Тачно предвиђа шта се може градити и у ком делу насеља. Израђује се у урбанистичком заводу,  у којем инвеститор тражи сагласност-одобрење за изградњу грађевинског објекта на жељеној локацији.

Ситуациони план шире околине – је цртеж који детаљније приказује парцелу на којој ће се градити објекат, али и прилазне путеве и инсталације. Црта се у размери 1:1000.

Ситуациони план градилишта – приказује парцелу са нацртаним објектом, као и положај објекта у односу на стране света и пут. Црта се у размери 1:200 или 1:500.

Идејни пројекат представља замисао пројектанта на основу исказане идеје инвеститора. Састоји из цртежа, ситуационог плана шире околине, ситуационог плана градилишта, техничког описа и текстуалног дела (опис радова, врсте материјала, трошкови и сл.).  За мање објекте се црта у размери 1:100, а за веће објекте  1:200.

Главни пројекат – је најважнији пројекат и израђује се када се коригује и одобри идејни пројекат од стране инвеститора.  Састоји се од цртежа, ситуационог плана шире околине, ситуационог плана градилишта, техничког описа, прорачуна, пројекта инсталације, прорачуна трошкова итд. Црта се у размери 1:100.

Извођачки пројекат (палирски план) служи директно за изградњу објекта и њиме се коначно решавају сви детаљи конструкције, унутрашње обраде зидова и подова, детаљи столарије и обраде фасаде и др. Црта се у размери 1:50 или 1:20.

.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: