Коришћење енергије

У  давној прошлости, при раду, човек се служио само енергијом својих мишића. Када је касније припитомио коња и говече, добио је много јачи извор енергије за обављање различитих послова. Проналаском лађе са једрима човек је почео да користи енергију ветра и воденице енергију воде у кретању. Тек са проналаском Ватове парне машине (Watt, 1790) остварено је да се енергија горива може трансформисати у механичку енергију и тиме покретати машине у индустрији, бродове, локомотиве и др.

Нагли скок у повећању потрошње енергије учињен је проналаском четворотактног бензинског мотора (Oto, 1876) и мотора на нафту (Disel, 1892), што је изазвало читаву револуцију у развоју саобраћајних средстава. Затим је XX век обележен развојем и применом електричне енергије, што је, такође, знатно повећало коришћење природних ресурса горива.

Данас се користе сви облици енергије и постоји значајна тежња да се она рационално користи. Ипак, данас се највише користе течна горива, чак 45 % од укупне енергије где је удео сирове нафте највећи.

Како је познато, енергија се не може створити ни из чега, а природан процес стварања резерви енергије на Земљи веома је дуготрајан (траје милионе година). Али енергију (горива) сваког дана узимамо из “складишта “ у којима се она у природи налази: из рудника угља, нафтоносних поља, бушотина земног гаса, од речних падова, плиме и осеке, уранових руда и др.

Међутим, у земљи ових горива, које човек немилице троши јер су погодна и јефтина, има само у ограниченим количинама. Поред тога, треба имати у виду да већина ових горива служи у хемијској индустрији као основна сировина. Због тога је човечанство забринуто над чињеницом могућности исцрпљења резерви ових сировина, па се непрестано трага за новим изворима енергије.

Зато се покушава да се максимално користе обновљиви извори енергије, као што је, посебно, енергија воде градњом хидроелектрана и акумулационих језера. Знатно је смањено коришћење угља, а увећава се коришћење земног гаса и уранових руда.

Зато је потребно да се што је могуће више користе обновљиви и алтернативни извори енергије.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: