Основни појмови и принципи

Човек је одувек тежио да себи олакша рад, а у неким посебно тешким условима, чак, и да свој рад замени радом машина.  Свака машина је направљена од много делова и механизама.

Механизми су елементи који врше пренос кретања или претварање једне врсте кретања у друго (кружно у праволинијско и обрнуто).

Принцип рада сваке машине заснива се на принципу  полуге, стрме равни, клина и точка.

Принцип полуге омогућава да коришћењем релативно мале силе на једном њеном крају, променом растојања између ослонца и крајева, добијете вишеструко већу силу на другом крају.

Полуга је проста машина коју чине:

 • активна сила – тачка у којој делује спољашња сила,
 • центар обртања  – тачка ослонца и осовина и
 • отпор – сила коју треба савладати.

Постоји неколико врста полуга.

Прва врста – када је тачка ослонца у средини, тј. на истом растојању од силе отпора и спољашње силе.

Друга врста – када је сила отпора између активне силе и тачке ослонца.

Трећа врста – када је активна сила на средини између тачке отпора и силе отпора.

 Принцип стрме равни користимо  да подигнемо терет знатно мањом силом од тежине терета и то тако што се терет вуче по стрмој равни. Као стрму раван можемо употребити даску, чији ћемо један крај подићи на жељену висину. Дуж стрме равни терет вучемо мањом силом од оне која би нам требала за подизање истог терета.

Принцип клина такође омогућује да се мањом силом оствари савлађивање сила и отпора продирања клина. То омогућује да се клином може лако цепати дрво, а такође и резати метал. Примењен је на алату који има оштрицу у облику клина (нож, секира, тестера). Клин се добија спајањем две стрме равни. Сила којом се делује на горњу површину клина преноси се на бочне странице.

Точак, ваљак и кугла су механизми који због мале додирне површине са подлогом (тачка или линија) омогућавају кретање са малим коефицијентом трења (куглични лежај).

Котурови су ужебљени точкови преко којих прелази уже или конац за подизање терета на висине. Када има један точак, то је непокретни котур. Ако се састоји од два точка – покретан котур и ако има више точкова – котурача.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

2 коментара (+додајте свој?)

 1. Dusica Jo.
  феб 21, 2016 @ 12:03:32

  Kako zavisi sila od broja koturova?

  Одговор

  • Slavka Čičak
   феб 21, 2016 @ 20:05:19

   Код непомичног котура вучна сила потребна за подизање терета једнака је тежини терета (F =G), тако да нам непомични котур не олакшава рад. Код помичног котура (комбинација помичног и непомичног котура) сила потребна за подизање терета једнака је половини тежине терета (F = G/2). Код котураче (формира се комбинацијом непомичних и помичних котурова) услед разлагања тежине терета на две паралелне силе у ужадима помичних котурова (n), вучnа сила F умањује се за 2n пута: F =G/(2n) . Колико ће пута котурача смањивати силу за подизање терета зависи од броја пари њених котурова.

   Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: