Просторно приказивање предмета

Да би уочили сложене детаље неких предмета примењујемо аксонометријске пројекције.

За разлику од ортогоналне пројекције, где је целокупни изглед предмета разложен у неколико пројекција, код аксонометријских цртежа све се своди на само један изглед предмета који је пројектован косо (под углом мањим од 900), па се истовремено виде предња, горња и бочна страна. Ова техника користи се у изради косе, диметријске, изометријске пројекције и централне перспективе.

Коса пројекција – има нагиб бочних ивица од 450 или 600. При томе се оне скраћују за 1/2 или 1/3 стварне дужине, односно одговарајуће размере. Висина и ширина су стварне (предња страна), а паралелне ивице остају паралелне и на цртежу. Служи за скицирање.

Диметријска пројекција – има нагиб бочне ивице 420 а предња страна је нагнута за 70. Најближа је стварном изгледу предмета.

Изометријска пројекција – бочна и предња страна су нагнуте под углом од 300 и нема скраћивања страница (погодна за приказ димензија).

Перспектива (централна) опонаша начин којим око посматра предмете, те се све паралелне линије сливају у једну тачку. Користи се за приказивање  просторне конструкције и грађевинских објеката.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: