8. разред

.

Драги осмаци,

циљ ових лекција је да вам се олакша учење програма из техничког и информатичког образовања у 8. разреду. Приказан је теоријски део наставе. Израда практичних вежби реализује се помоћу предвиђеног комплета материјала на основу упутстава и уз помоћ наставника. Практичне вежбе из информатичких технологија реализују се на PC рачунару.

Садржаја градива 8. разреда односи се на област информатичких технологија,  електротехнике и електронике.   Прва тема –  Информатичке технологије обухвата структуру и конфигурацију рачунарског система, примену рачунара, рачунарске мреже и интернет, основи програмирања, израда техничке документације у електротехници и рачунарска симулација електронских кола.

Тема Електротехнички материјали и инсталације обухвата стандардне електроинсталационе елементеелектроинсталациони прибор, струјна кола и мере заштите од електричне струје. Тема Електричне машине и  уређаји  односи се на трансформацију, производњу, преношење и рационално коришћење електричне енрергије и електротехничке апарате и уређаје у домаћинству.  Дигитална електроника обухвата електронске компоненте, основну структуру рачунара и дигиталне телекомуникациј. Посебно је обухваћен  широко примењени систем из области дигиталних телекомуникација као што су  GPS, интернет, мобилна телефонија и кабловска телевизија. Материја је обрађена, углавном, у форми експерименталних лабораторијских вежби и информативно − образовног је карактера.

У одељку „Од идеје до реализације“  где је, осим основа моделирања у електротехници дат алгоритам реализације модела струјних и електронских кола, са посебним освртом на стваралаштво у примени истраживачког ланца  ЕкспериментСимулацијаИзрада модела са великим бројем инструктивних примера.

Блог има образовни  карактер. Користитите га за извор сазнања из области електротехнике, електронике   и информатичких технологија.

Ваша наставница Славка

ЛИТЕРАТУРА коју сам користила за израду лекција на блогу:

Уџбеник: др Драган Голубовић, Небојша Голубовић; Техничко и информатичко  образовање за 8. разред основне школе, Едука, Београд, 2012.

Фотографије преузете са Интернета  и обрађене за одређену намену у лекцији.

.

4 коментара (+додајте свој?)

 1. misa
  нов 27, 2013 @ 07:38:28

  s.t.r.a.v.a

  Одговор

 2. ines
  дец 03, 2014 @ 19:30:51

  Ovde nema sta treba da sadži radna lista … i dr. Uglavom je nepotpino. I ovo što si npisalo/la nije to to..

  Одговор

 3. Повратна веза: Zanimljivosti – otehnici

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: