Дигиталне телекомуникације

.

Најраспрострањенији дигитални телекомуникациони системи су:

  • систем за тренутно одређивање позиције на било којој тачки на земљиној кугли тзв. GPS (Global Position System),
  • мобилна телефонија,
  • интернет  и
  • кабловска телевизија.

Систем за одређивање позиције (GPS)

GPS (Global Position System) је амерички систем за одређивање позиције на било којој тачки на земљиној кугли. Cентрални примопредајник овог система се налази у морнаричкој бази у Калифорнији у САД. Аналогно  америчком систему GPS, Руси су развили систем GLONAS, који има исту намену.

GPS систем користи преко 30 сателита који се око земљине кугле крећу прецизно утврђеним путањама. На њима се налазе моћни телекомуникациони центри. Њихов је задатак да остварују двосмерну безжичну дигиталну комуникацију са централним примопредајником и у сваком тренутку прецизно утврђују свој референтни положај у односу на земљину куглу.  На земљи се налазе пријемници, који на основу добијених информација и времена за које је стигао електромагнетни сигнал, израчунавају сопствени положај у односу на било који референтни коришћени земаљски систем. Одређивање положаја може бити у само две координате (географска дужина и ширина), ако се добије сигнал од три сателита. Ако GPS пријемник добије информације од четири или више сателита, тада се одређује и надморска висина његовог положаја, као трећа координата.

Данас се GPS системи користе за:  успостављање јединственог тачногвремена широм земљине кугле и његовог сталног кориговања, за одређивање позиције, брзине кретања, пређеног пута, навођење на циљ возила, летилице или човека, у премеравању земљишта, пројектовању траса путева, далековода, мостова, тунела, метроа и других објеката, за војне потребе: у навођењу модерних ракета, вођењу војних операција на терену, прибављању артиљеријских података, за теренску оријентацију војника, за навођење возила, тенкова и др. Разноврсност и масовност његових примена је у сталном порасту.

Мобилна телефонија

Под мобилним телефоном се подразумева телефон који корисник користи у ходу или на било ком месту. Пренос података  се врши двостраном безжичном дигиталном комуникацијом.

Веза између два мобилна телефона се остварује преко базне примопредајне станице, док се веза између мобилног и фиксног телефона остварује делом преко фиксних поштанских електричних каблова а делом безжичном везом.

Мобилни телефон са своје стране врши претварање аналогног говорног у дигитални сигнал, па затим сложене пакете логичких нула и јединица емитује преко предајника у етар према стандардизованом протоколу, који ће софтвер базне станице моћи да декодује.  При пријему информација мобилни телефон врши обрнут поступак а добијени аналогни говорни сигнал претвара на слушалицама у звучни сигнал.
Мобилни телефони данас имају могућност приступа садржајима интернета. У ту сврху је развијен специјалан софтверски пакет тзв. WAП (Wirels Applicatioн Protocol).

Имају веома широк спектар програмабилних оперативних функција. Главни мени мобилног телефона има следеће опције:

  •  Телефонски именик (Phone book)
  •  Поруке (Мessages)
  •  Листа позива (Call register)
  •  Подешавања телефона (Settings)
  •  Преусмеравање позива (Call divert)
  •  Игрице (Gaмes)
  •  Алати (Office Tools)
  •  Профили (Profiles)
  •  Интернет (Internet)
  •  Састанци (Appointмents)

Интернет

Кабловска телевизија

Кабловска телевизија је такође један од видова широке примене сателитских телекомуникационих система.  Сателит остварује везу са телевизијским центрима комункацијом у оба смера. Корисници кабловске телевизије, нпр. у једној згради, користе заједничку антену и пријемник. Кабловским разводом се остварује веза од пријемника до телевизора у сваком од станова. Код преноса ТV програма са сателита, остварује се само једносмерна комуникација од сателита до пријемника и од пријемника до корисничких телевизора.

.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: