Основна структура рачунара

.

До сада сте упознали да  рачунарски систем чине хардвер и софтвер. Упознали сте и основне делове рачунара као што су: монитор, тастатура, миш и кућиште са својим деловима – извор за напајање, матична плоча, процесор, вентилатор, оперативна меморија, разне врсте картица и уређаја као што су хард диск, флопи диск, CD, DVD, флеш меморију и др.

Матична плоча

Матична плоча је најважнија штампана плоча у рачунару. На њој се налазе микропроцесор, ROM, као и више конектора у које се прикључују друге штампане плоче са одређеним функцијама (звучна, графичка, ТВ и мрежна картица, модем, RAM, контролери дискова и сл.).

Матична плоча служи за повезивање делова рачунара у функционалну целину, омогућава њихово напајање струјом и њихову међусобну комуникацију. Од њеног квалитета зависи укупан квалитет рачунара.

Микропроцесор

Микропроцесор је интегрисано коло и представља главни део микрорачунара.

Он извршава:

  • све математичке и логичке операције,
  • генерише управљачке сигнале за све делове микрорачунара и
  • координира радом микрорачунара и целог микрорачунарског система.

Основне карактеристике микропроцесора су:

  • Брзина рада: одређује колико наредби у секунди процесор може да изврши. Мерна јединица је MIPS (милион инструкција у секунди).
  • Сет инструкција: листа наредби које микропроцесор може да извршава.
  • Ширина сабирнице за податке: број битова који се обрађује једном наредбом.

Меморија

Меморија је важна компонента микрорачунара. У меморији се смештају наредбе неког програма, подаци којима програм оперише, као и резултати који се добијају извршењем наредби. Наредбе и подаци који се налазе у меморији су бинарни бројеви. Постоји више критеријума по којима се може извршити подела меморија. Једна од најчешћих подела је по критеријуму да ли је меморија изван микрорачунара или је њен саставни део. По
овом критеријуму оне се деле на спољне и унутрашње меморије.

Оперативна меморија (унутрашња или радна) – меморија у коју се уносе подаци и програми који се тренутно извршавају.

ROM (Read Only Memory) – меморија из које се подаци могу само читати. Ту се налазе системски програми које уписује произвођач рачунара. Неопходни су за почетак рада рачунара.

RAM (Random Access Memory) – меморија са слободним приступом. Из ње се подаци могу читати и писати. Гашењем рачунара ова меморија се брише.

Основни параметри за вредновање рачунара

 1. Према организацији микропроцесора и капацитету магистрале података разликују се  Pentium 1,2,3,4, COM2 duo итд. и стално се усавршавају нове верзије. У развоју наведених верзија број бита на коме се заснива унутрашња организација микропроцесора и магистрала података, растао је од 16 бита до 64 бита.
 2. Учесталост такта представља максималну учесталост са којом компоненте рачунара могу радити. Већа учесталост такта уједно означава и већу брзину рада рачунара. За наведене верзије рачунара учесталост такта креће се од 8 MHz до преко 1 GHz.
 3. Капацитет меморије диска сада се креће у опсегу од 80 GB, па чак и до 500 GB.
 4. Капацитет оперативне меморије (RAM)- данас постоје меморије и од 4 GB са тенденцијом сталног раста.

.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: