Својства и примена електромагнета

.

Магнет је свако тело које има својство да привуче и да трајно држи ситне гвоздене предмете.

Електромагнет је калем (соленоид) изоловане (лак) бакарне жице са језгром од меког гвожђа. Кроз калем (завојницу) протиче електрична струја која ствара електрично поље око језгра и тако га намагнетише, а дејство електромагнета нагло престаје када се прекине довод електричне струје јер се тада гвоздено језгро размагнетише.  Јачина магнетног поља може се мењати променом јачине електричне струје.

Језгро електромагнета може бити израђено у облику шипке, потковице и звона, што зависи какво својство се жели постићи и чему ће електромагнет служити.

Због једноставне конструкције и особина да привлачи и држи гвоздене предмете, електромагнет има широку примену у техници.  Електромагнети се примењују за електромагнетне дизалице, у нуклеарној физици као акцелератор, за израду телефонских и радио слушалица и звучника, за израду електромотора, генератора, волтметара итд.

Електромагнетна дизалица

Електромагнетна дизалица се користи у железарама и лукама за подизање и спуштање терета, у постројењима за рециклажу метала и сл. Укључењем струје електромагнет дизалице привлачи и држи гвоздене предмете. После подизања и премештања предмета на одређено место струја се искључи, услед чега престаје дејство електромагнета и он отпушта терет. Могу да преносе терете тешке више тона.

Електромагнетни релеј

Помоћу релеја се може са великог растојања управљати уређајима – покренути или зауставити рад неког електромотора, машине, механизма и сл. Релеј се доста примењује у аутоматизацији.

 Електрично звонце

Електрично звонце се користи за сигнализацију и позиве у електричним кућним инсталацијама. Састоји се од електромагнета са двоструким навојем. Покретна котва носи удрану полугу звонца. Потискивањем тастера струја пролази кроз намотаје магнета и ствара контакт на котви.  Користи електромагнетни релеј са којим је у електричном колу редно повезан и тастер са батом.

.

Погледај ФИЛМ о електромагнетној дизалици

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: