Трансформација разних облика енергије у електричну

.

Електричне енергије нема у природи, већ се добија из других облика енергије.

Енергија у природи постоји у различитим облицима: механичка, топлотна, светлосна,  хемијска, електрична и нуклеарна. Човек најчешће користи топлотну, механичку и електричну енергију, па је често неопходно да се расположива енергија трансформише у потребан облик.

претварање енергије

Закон о одржању енергије гласи да се енергија  не може  створити или уништити. Може се само претварати из једног облика у други.

У пракси се најчешће примењује електрична енергија. Лако се може користити на било ком месту и једноставно се трансформише у: механичку, топлотну, хемијску и енергију зрачења.

најчешћи облици коришћења ел_енергије

Електричне енергије се примењује у индустрији, пољопривреди, рударству, саобраћају, домаћинству и др. областима. Помоћу ел енергије покрећу се мотори, топи се руда, секу се и заварују метали, осветљавају куће, улице и радне просторије, покрећу трамваји, тролејбуси, електрични возови, омогућује преношење вести, саопштења и друге информације путем телефона, интернета, радија и телевизије.

Предности електричне енергије у односу на остале облике енергије су:

  • лако се преноси на велике удаљености од места производње до места потрошње и без великих губитака,
  • на месту потрошње се релативно једноставним уређајима претвара у све остале погодне облике енергије  (нпр. сијалица: електрична у светлосну и теплотну, грејалица: електрична у топлотну, миксер: електрична умеханичку…).

У неким областима је рационалније користити друге облике енергије (погонски мотор аутомобила користи бензин, у топланама се користи угаљ и др.).

Да би електрични пријемници (уређаји, справе, машине) могли да раде, морају бити прикључени на извор  електричне енергије.

Неки електрични пријемници (код аутомобила, васионског брода, сијалица батеријске лампе) прикључени су за извор електричне енергије (акумлатори, сунчане батерије, галвански елементи, динама). Међутим, већина пријемника у индустрији, домаћинству, саобраћају и сл. прикључена је на заједничке изворе ел. енергије, који се налазе веома удаљени од њих, у електранама. Овде је веза пријемника са извором следећа: електроенергетско постројење (електране) → место производње ел. ененергије → преносна лектрична мрежа → повезује место производње са местом потрошње ел. енергије – електрична инсталација → поставља се на место коришћења ел. енергије и омогућује укључивање и искључивање пријемника по потреби.

Електране и преносне електричне мреже су повезане у један јединствен електроенергетски систем.

Због свега тога неопходно је да човек поседује основна теоријска и практична знања из области електротехнике, да рационално користи ел. енергију,  пажљиво рукује ел. апаратима у кући и на радном месту, да се заштити од струјног удара и сл.

 .

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: