Кућне електричне инсталације

.

После увођења у кућу, проводници се доводе прво до главних осигурача, а затим до електричног бројила који се заједно налазе на главној разводној табли. После електричног бројила проводници се рачвају у више огранака − струјних кола. То су огранак за шуко-прикључнице, за које ће се прикључивати пријемници веће снаге, затим огранак за сијалична места и обичне прикључнице, огранак за електрично звонце и др. Сваки огранак представља струјно коло и садржи више елементарних струјних кола. Сва струјна кола повезана су, по правилу, паралелно.

На почетку сваког сложеног струјног кола ставља се осигурач. Кад се прекине коло струје у једном осигурачу, у једном делу стана нема струје. Уколико би цела електрична инсталација имала само један осигурач, приликом његовог „прегоревања“ цео стан би остао без струје. Осигурачи се стављају на фазни проводник. Ако би се налазили на нултом проводнику, приликом њиховог „прегоревања” више не би протицала струја, али би инсталација и даље била под напоном. Представљало би опасност за лица која рукују инсталацијом, као и за она која треба да отклоне квар.

Приликом пројектовања зграде израђује се и план електричне инсталације, којим се, поред осталог, тачно предвиђају попречни пресек и положај проводника, као и распоред прикључница, прекидача, сијаличних места и сл.

.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: