Мере заштите од ел. струје

.

Електрична струја обезбеђује да се, преко прикључница у кућним инсталацијама, обезбеђује најједноставније напајање енергијом електричних апарата за одређене снаге. Тако коришћена енергија врло је погодна и рационална. Има низ предности. Међутим, има значајан недостатак, јер представља опасноаст по човека због могућности струјног удара који може изазвати смрт.

Зато је неопходно знати шта преставља струјни удар, када настаје и које су то опасности које вребају струјним ударом?

У принципу струјни удар може настати када се човек (или било које живо биће) нађе у затвореном колу наизменичне електричне струје напона већег од 50 V, или додиром проводника или апарата под напоном затвори коло електричне струје. Тада при протоку струје кроз живи  организам због високих напона (а у кућним инсталацијама је напон 220, или 380 V) и фреквенције од 50 Hz организам отказује (изазива се шок срца, ћелија живог организма).

Како се заштитити од електричне струје?

Обавезном превентивом против удара електричне струје која се састоји од:

 • избегавања свих околности под којима може доћи до струјног удара,
 • да кућишта свих електричних апарата и уређаја буду уземљени како би се, уколико дође до нежељеног стављања апарата под напон да  преко уземљења дође до успостављања заштитног струјног кола  мањег отпора те тиме не дође до затварања струјног кола преко живог организма,
 • пожељно је да човек буде изолован од струјног кола (преко изолационе обуће и сл.).

Користећи испитивач фаза, или унимер,  може се проверити да ли је кућиште неког апарата под напоном и тако превентивно избећи инцидент. Али не треба се у то много уздати због могућности рзличитих пропуста. Зато је потребно мерење и контролу напона проверити на више начина.

Указивање прве помоћи настрадалом од електричне струје

У случају да електрична струја угрожава човеков живот, треба пре свега спречити њено даље протицање кроз тело настрадалог. То се мора урадити врло пажљиво да не би спасилац себе довео у опасност додирујући уређај под напоном или тело настрадалог. Зависно од ситуације, протицање електричне струје можемо прекинути помоћу осигурача, прекидача, вађењем утикача из прикључнице, или кидањем проводника помоћу суве дрвене мотке, или секиром која има суву дрвену дршку. Чим повређеног ослободимо дејства електричне струје, треба позвати лекара. У међувремену, док он не стигне, приступа се оживљавању настрадалог примењујући вештачко дисање и масажу срца.

.

Погледај повезене чланке:  Бојанка

2 коментара (+додајте свој?)

 1. Berislav Blagojevic
  нов 28, 2012 @ 07:17:59

  Мени овакви подсјетници увијек добро дођу јер сам са гђом Струјом на „ви“ 🙂

  Одговор

 2. Alexandra
  нов 28, 2012 @ 13:10:21

  Nikada ne znaš šta deci može da padne na pamet. Moj, tada jednoipogodišnji, sin je posle pojedenog ručka u otvore na termoakumulacionoj peći gurnuo kašičicu. Kako je preživeo, ne znam ni sama jer da je to uradio saznali smo tek kasnije kada smo istraživali zašto je izbacila glavna sklopka.Brrrrr…i sada se stresem kada na to pomislim.

  Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: