Обележавање страница

.

1. Уметање бројева страница

Када је документ дужи од две до три странице, пожељно је да странице буду обележене тако да се зна њихов редослед. Често је то само редни број странице.

Да би то добили кликнете на:

Insert → Page Numbers

У опцији Position одређујемо где ће се налазити број странице (Top of Page – заглавље,  Bottom of  Page – подножје), у Alignment опцији одређујемо хоризонтални положај броја стране  (лево, десно, центар) и ако су стране симетричне ( Inside – унутар и Outside  – ван).

Ако желимо да на првој страни не пише број стране онда искључимо опцију Show number on first page. Кликнемо на Format и појави се оквир за дијалог Page Number Format,, у опцији Number format бирамо начин нумерисања страна (арапски и римски бројеви, велика и мала слова и  сл.), у опцији Page numbering бирамо Continue from previous section ако желимо да се бројеве страница нормално настављају (1, 2, 3, …) или у поље Start at  упишемо број од којег желимо да почне нумерисање документа.

2. Постављање заглавља и подножја стране (Header and Footer)

Заглавља и подножја стране се постављају у циљу лепшег и практичнијег изгледа документа а понављају се на целом документу.

Када кликнете на:

View → Header and Footer

у врху стране се отвара испрекидани правоугаоник за Header а у дну стране за Footer. Текст на радном делу стране постаје сив (неактиван). У пољу за заглавље можемо, поред текста, унети и било какав графички објекат, датум и време као и аутоматску нумерацију страна. Подножје се креира на исти начин као заглавље.

Ако желимо да заглавља буду различита за леву и десну страну: Page Setup, Layout, Headers and Footers, Different odd and even. Приступамо изради заглавља и подножја за леву и десну страну.

Ако желимо да прва страна има посебно заглавље и подножје онда у картици Layout укључимо опцију Different first page. Затварамо палету са алаткама Header and Footer на дугме Close и враћамо се у основни текст.

3. Прелазак на другу страну

Кад у Word-u текстом испунимо целу страну аутоматски се отвара нова. Ако не желимо да испунимо страну а да пређемо на другу морамо направити прекид стране. Поставимо курсор где желимо да завршимо страну, изаберемо:

Insert →Break

појави се оквир за дијалог, изаберемо опцију Page break  (прекид стране). Појавиће се нова страна на чијем врху ће бити курсор. То је знак да можемо да наставимо писање на новој страни. Примена оваквих прекида је рецимо код почетка новог параграфа без обзира на попуњеност претходне стране.

.

Погледај и уради овај задатак: Вежба2 – Обележавање страница

.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: