Саобраћајни системи

.

Грађевински објекти у саобраћају су:

  • путеви,
  • мостови и вијадукти,
  • тунели,
  • железничке станице и пруге,
  • аеродроми и
  • луке.

Путеви

Јавни пут је изграђена површина која има општи значај за саобраћај.  Јавни путеви се деле на: магистралне, регионалне и локалне.

Магистрални пут је међународни јавни пут који повезује главне градове или важнија привредна подручја.

нпр. (нпр. Магистрални пут M-7 Нови Сад – Зрењанин).

Регионални пут је јавни пут који повезује привредна подручја у појединим регијама једне државе. (нпр. регионални пут R-110 Каћ – Шајкаш).

Локални пут је јавни пут који повезује насеља на територији једне општине.

Аутопут је јавни пут посебно изграђен и намењен за саобраћај моторних возила.  Има две међусобно одвојене коловозне траке за саобраћај из супротних смерова . У оквиру једне коловозне траке има најмање две саобраћајне траке. (нпр. Аутопут Е-75 Београд – Суботица).

Мостови

Мостови су грађевине које служе да преведу саобраћајницу преко неке препреке: реке, потоци, увале, јаруге, кањони, канали, путеви, железничке пруге и сл.  Мостови преко којих прелази пут називају се друмски мостови, а они преко којих прелази железничка пруга – железнички мостови.

Вијадукти су слични мостовима и служе за премошћавање саобраћаја између две висоравни, преко увала и јаруга. Могу бити дуги и по неколико километара.

Тунели

Тунели су грађевине које се у облику цеви буше да би се подземним путем кроз њих провеле саобраћајнице, вода, канализација, разни каблови и др.

Железничке станице  и пруге

Железничке пруге граде се слично као и путеви и такође пролазе кроз разне терене. Данас се граде све квалитетније, пошто се возови крећу све већом брзином. Због тога се граде са поузданијом сигнализацијом и регулисањем кретања.

Подземне железнице или метрои граде се у великим градовима како би се растеретио градски саобраћај.

Специјалне врсте железница су: подземна (метро), надземна и брдска железница.

Аеродроми

Аеродроми су објекти који служе за слетање и узлетање авиона, пријем путника, утовар и истовар терета, контролу летова, срвисирање авиона и сл.

Луке

Луке су објекти на обалама мора и река који служе за безбедно пристајање бродова, укрцавање и искрцавање путника и робе, У лукама се бродови снабдевају храном, водом, погонским горивом и другим.

Разликујемо  морске и речне луке.

.

Ученици добијају задатке  који ће бити објављени на овом блогу у категорији Радови ученика.

Радови су успешно урађени и можете их погледати (линкови испод).

Погледај повезене чланке: Најдужи мост;  Највиши мост;  Брзи возови;   Стаклени мост;   Највећи аеродроми;  Висећи мост;   Опасни путеви;   Највећи брод;   Највећи авион;    Најдужи тунели;  Водени мост;

1 коментар (+додајте свој?)

  1. mile
    дец 15, 2020 @ 12:00:19

    ovo nam je dao nas nastavnik da prepisemo

    Одговори

Постави коментар