6. разред

 .

Драги шестаци!

У шестом разреду вас чека много интересантних области. У оквиру теме Увод у архитектуру и грађевинарство упознаћете део пута који је цивилизација прошла у развоју градитељства од праисторије до данас.  Научићете основне елементе грађевинског објекта, системе градње, да читате и цртате једноставније техничке цртеже који се користе у грађевинарству (Техничко цртање и планови у грађевинарству).

Поред вештине употребе прибора за цртање,  у оквиру теме Информатичке технологије, упознаћете и начине коришћења рачунара и одговарајућих програма (софтвера) у техничком цртању. To cy програми који су једноставни за употребу и могу се са Интернета узимати бесплатно.

Упознаћете разне врсте грађевинског материјала: конструктивне, везивне, изолационе, материјале за облагање и инсталационе материјале, начин њиховог добијања и употребе ( Грађевински материјали).

У делу Енергетика упознаћете мере за рационално коришћење топлотне енер-гије у грађевинарству. Тежиште је стављено на штедњу енергије разним мерама, a пре свега изолацијом зидова, прозора, крова и тавана, изолацијом подова.

У делу Техничка средства у грађевинарству упознаћете најзначајније машине и алате за извођење грађевинских радова. Оне машине, за које се определите, можете моделовати у делу програма Конструкторско моделовање (модули).

Веома интересантно и корисно поглавље Култура становања омогућиће вам да упознате нека правила уређења стана, али и да уз помоћ рачунара и одговарајућих програма „уредите“ стан.

У поглављу Техничка средства у пољопривреди упознаћете се са техничким средствима која су људи користили кроз историју, а нарочито она која се употребљавају у модерној производњи.

у шестом разреду можете према својим склоностима и интересовању изабрати шта ћете моделовати (Конструкторско моделовање). Имате безброј могућности као што су: моделовање грађевинских објеката високоградње, нискоградње, израда модела разних машина и уређаја у грађевинарству из конструкторских комплета, моделе и макете зграда, уређење стана, поправке на кућним инсталацијама и санитарним уређајима, рад на рачунару. Верујем да нећете одолети изазовима.

Срећно и успешно на путу од идеје до реализације!

 

Ваша наставница Славка

 .

Globalni plan6

 

 

4 коментара (+додајте свој?)

  1. Nina
    мар 07, 2012 @ 12:34:45

    🙂

    Одговори

  2. Keti Duša
    сеп 11, 2013 @ 10:15:11

    🙂

    Одговори

  3. zaza
    мар 27, 2015 @ 22:30:43

    TEHNIKAAAAAA

    Одговори

  4. Aleksa Stankovic
    јан 28, 2016 @ 11:17:57

    super moze da se dosta toga nauci

    Одговори

Постави коментар