Електромеханички апарати

.

У електромеханичке  уређаје и апарате спадају: вентилатори, усисивачи, машина за прање рубља, судова, електрична бушилица и др.

Машина за прање рубља је апарат без ког се не може замислити савремен живот. Довољно је ставити веш, одређену количину средства за прање веша, изабрати програм и укључити машину. Она аутоматски обавља процес прања и зауставља се на крају програма.

Савремене аутоматске машине раде на принципу обртања добоша. Добош је решеткаст и ваљкастог је облика, а постављен је у метални оклоп. На оклопу, који је каишем спојен са вратилом добоша причвршћен је електромотор. Значајни делови машине су и терморегулатор, грејач и довод и одвод прљаве воде. Количину чисте воде одређује програматор. Прљаву воду усисава пумпа из оклопа и избацује је из машине. Снага машине за прање веша је 3000 вати и више. Све машине за веш се прикључују на електричну, водоводну и одводну мрежу. Прикључак на електричну мрежу се изводи преко шуко-утикача.

Машина за прање судова се прикључује на електричну и водоводну мрежу. Судови се стављају на тачно предвиђена места. Комора са поређаним судовима се затвара херметичким поклопцем. На дну коморе налази се грејач за воду.  Има вертикалну мешалицу која  са два хоризонтална крака окретањем и јаким млазевима топле воде пере судове. Машина аутоматски прима воду и загрева је до одређене температуре.Температура воде се регулише термостатом. После прања судови се испирају, а затим пумпа усисава воду из коморе. Вентилатор јаким струјањем топлог ваздуха суши судове. Снага машине је 3000 вати.

Клима уређаји служе да се заатворене просторије греју или хладе уз одржавање влажности, чистоће и брзине струјања ваздуха.  Климатизација може бити централна и локална. Локална климатизација нема ваздушне канале као централна, већ су апарати у облику ормара и постављају се у самој просторији.

 Вентилатори се користе за повремену или континуирану вентилацију купитила, тоалета, кухиња или помоћних просторија у становима или пословним просторима.

Усисивачи прашине се користе за чишћење стана. Покреће га колекторски мотор снаге 150-600 W, са крилцима која дејствују као вентилатор, те снажно потискују ваздух из унутрашњости апарата ка излазној издувној цеви. Тиме се ствара велики потпритисак, који преко усисног отвора увлачи спољни ваздух заједно са прашином. Обртни део усисивача заштићен је филтерима.

Електрична бушилица је корисна за аматерске радове у кући. Представља основни алат у свим кабинетима за техничко образовање. Рад са бушилицом је лак и брз.   На њу се на  једноставан начин  с могу прикључити резни алати (кружна тестера, вибрациона бушилица, брусилица и др).

.

Постави коментар