Креирање табела

.

Microsoft Word нуди много начина за прављење табеле. Најбољи начин зависи од вашег начина рада и од тога колико табела треба да буде једноставна или сложена.

Прављење табела уметањем у документ

Поставимо курсор на место где желимо да почне табела. Изаберемо:

Table →  Insert Table

у поље Numbers of columns упишемо број колона ау поље Numbers of rowsброј редова,  притиснемо на ОК. На радној површини се појављује табела са задатим бројем колона и редова.

 Селектовање

Табеле: кад дођемо курсором изнад табеле у горњем левом углу појави се ознака, на коју притиснемо левим тастером миша и табела је селектована.

Колоне: дођемо курсором изнад колоне и приближавамо се горњој граници док се курсор не претвори у стрелицу окренуту на доле. Тада притиснемо леви тастер миша и колона је селектована. Ако желимо да селектујемо више колона одједном, држимо притиснут тастер миша и премазује га преко колона које желимо да селектујемо.

Реда: доћи курсором с леве стране табеле у ниво реда који селектујемо и притиснемо левим тастером миша. За селектовање више редова одједном држимо притиснут леви тастер миша и прелазимо преко редова које желимо да селектујемо.

Уметање нове колоне

Селектујемо колону, десни клик, бирамо Insert/Column, лево од маркиране колоне биће убачена нова исте ширине као маркирана, остале колоне биће померене удесно без промене њихове ширине. То може довести до тога да табела испадне из формата за штампање па је потребно поново подесити ширину појединих колона.

Уметање новог реда

Поставимо курсор у ред где треба да се уметне нов ред. Table/Insert из менија који се отвара бирамо где ћемо уметнути нови ред (Rows Above – уметање изнад селектованог или Rows Below – уметање испод селектованог реда). За додавање више редова понављамо исти поступак.

Уоквиравање табеле

Маркирамо онај део табеле који желимо да уоквиримо. ИзаберемоFormat/ Borders and  Shading у картици Borders дефинишемо како ће изгледати оквир: начин уоквиравања (Setting), врста линија (Style), боја линије (Color) и њену дебљину (Width). У прозору Preview можемо видети изглед.

Спајање више поља табеле у једно

За прављење сложених облика табеле често се јавља потреба за спајањем више ћелија у једну. Маркирамо све сукцесивне ћелије у табели (које спајамо у једну), десни клик, Merge cells.

 Дељење ћелије

Маркирамо ћелију, десни клик, Split cells, одаберемо број колона и редова и ОК.

.

Погледај и уради овај задатак:  Вежба4 – Табеле

.

Постави коментар