Електротермички апарати

.

Електротермички апарати су: лемилица, решо, пегла, грејалица, бојлер, штедњак, осигурачи, индустријске пећи, термоакумулационе пећи и др.

Најзначајнији део ових уређаја је грејна жица (грејач), која је увијена у спиралу и изолована од металних делова увлачењем у изолациони материјал или намотавањем на њега. Крајеви жице везани су на прикључне стезаљке које се преко проводника вежу на напон од 220 V.

Када струја протиче кроз грејну жицу, она се због великог специфичног отпора загреје и предаје топлоту околини – тиме се ел. енергија претвара у топлотну.

Према Џул-овом закону, ослобођена количина топлоте  Q за време  t, у грејној жици чији је отпор R, кроз коју протиче струја јачине I, може се приказати следећом формулом:

Q=I2Rt=Pt (J)

(Q – ослобођена топлота, R – електрични отпор, I – јачина струје, t – време)

Пошто се снага потрошача P (W), у овом случају грејача, може изразити као производ струје I (A) и напона U (V) на потрошачу:

 P=UI (W)

може се закључити да снага грејача зависи пре свега од јачине струје I, пошто је напон U најчешће константан и код апарата у домаћинству износи 220 V  или 380 V.

 (P – снага потрошача, U – напон струје, I – јачина струје)

Материјал од ког се  израђује грејна жица има специфичан отпор и издржљивост на високе температуре а да се не истопе.  Данас се најчешће употребљавају легуре:

  • цекас –  (легура: хрома, никла и гвожђа) или
  • кантал – (легура: хрома, алуминијума и гвожђа).

Као изолациони материјал се користe материјали који су отпорни на високе температуре, као што су: керамика, азбест, лискун.

Дужина и попречни пресек жице зависе од напона на који се ел. потрошач прикључује., од снаге коју ел. потрошач треба да да (количина топлоте), од могућности легуре да издржи топлотно оптерећење…

За веће снаге узима се већи попречни пресек жице. Већа снага могла би се постићи скраћењем  грејне жице (мањи отпор – јача струја, тиме и већа снага), али, у том случају, брзо би прегорела грејна жица.

Електрична лемилица и грејач за воду  су најстарији електротермички уређаји. Код лемилица мора обавезно да буде урађено уземљење, јер постоји опасност код директног додира грејног тела са земљом.

Електрични решо је  најстарији електротермички уређај у домаћинству.  Грејна плоча је од сивог лива. Унутар грејне плоче је грејна жица снаге 450-1200W.  Могу имати једну или две грејне плоче и обртни прекидач којим се степенасто регулише снага грејача.

Електрични штедњак: састоји се од рерне и грејних плоча.

Грејне плоче су стандардизоване:

величина плоче: Ø 220 Ø 180 Ø 145
снага: 2000W 1500W 1000W

Помоћу обртног прекидача може се степенасто регулисати снага грејача. Рерна има два одвојена грејача – са доње и горње стране.  Рерна са IC грејачима: грејна спирала постављена у металну цев и заливена изолационим материјалом – постиже се боље печење по дубини. Могу бити прикључени на монофазну или трофазну шуко прикључницу. Посуда се ставља на грејну плочу  пре укључења, а скида после искључења.

Електричне грејалице

Има их више врста:

  • отворене,
  • инфра,
  • кварцне,
  • ел. радијатори,
  • калорифери (са вентилатором).

Могу имати термички прекидач којим се регулише температура загрејаности просторије.

Инфрагрејалица – грејна спирала је заливена у металну цев од посебне врсте материјала која омогућава стварање инфра зрака.

ТА пећ – акомулира топлоту.

 Електрична пегла

Има аутоматски регулатор температуре (60-220°C).  Грејач (грејна спирала) је снаге 1000W. Аутоматски регулатор температуре ради на принципу биметалне траке. Дугметом регулатора се подешава температура пеглања. Проводник пегле мора бити оплетен термоотпорним материјалом.

 Електрични бојлер

Грејач је директно потопљен у воду, тако да се топлота преноси директно без губитака. Између резервоара (казана) и спољашњег оклопа се налази изолација (стаклена вуна…) која спречава хлађење топле воде.

Снага грејача код бојлера је:

1200W 1500W 2000W…

 Хладна вода улази са доње стране кроз уливну цев и потискује топлу воду у вис, која се излива на изливну цев са врха бојлера.

Терморегулатор (термостат) врши аутоматско искључивање бојлера након достигнуте (одабрате) температуре.

Проточни бојлери великих снага су економичније, јер тренутно загревају воду (док је отворена славина) – тако да нема губитака у виду хлађења непотрошене топле воде.

Снага грејача ових бојлера је:

12 kW 18 kW 24 kW

 .

Конструкторско моделовање:   Модел електротермичког уређаја

.

Постави коментар