Конструктивни елементи грађевинског објекта

.

У овој лекцији научићеш који који су главни делови грађевине.

Основни конструктивни елементи из којих се састоји грађевински објекат су: темељ, зидови, степенице, међуспратна конструкција и кров.

Зграда је својим доњим делом укопана у земљу. Тај део се зове темељ. To је стопало куће. Од величине и облика темеља зависи колико ће зграда бити стабилна. Ширина и дубина темеља зависи од тежине зграде и чврстоће земљишта на којем лежи. Темељи се постављају тако што се у претходно ископане ровове улива припремљена бетонска маса.

Зидови се зидају на очврсли бетонски темељ. Заједно са бетонским стубовима зидови примају терете горњих спратова и преносе их на темеље. Постоје носећи и преградни зидови.

Међуспратна конструкција служи да одвоји спратове у зградама. Прави се од греда различитог материјала, које се густо наређају једна поред друге и залију одозго танком армираном бетонском плочом.

Зграда се покрива заштитном плочом коју називамо кров. Кров има спољашњу и унутрашњу функцију (заштити зидова и унутрашњости зграде од атмосферских утицаја као што су киша, снег и сунце, a унутрашња да сачува топлоту куће). Састоји од кровне конструкције и кровног покривача.

Степенице  омогућавају кретање са једног нивоа на други по вертикали. Најчешће се израђују од армираног бетона, дрвета, камена, метала или комбинавано. Степенице могу бити спољне и унутрашње.

Ходник повезује просторије и омогућује комуникацију по хоризонтали.

Цртамо цртеж (уџбеник стр. 13. сл. 1.22.Конструктивни елементи грађевине

Постави коментар